Böcker

FJÄLL – Våra skönaste turer till fots och på skidor
För fjällälskare och den som drömmer om sin första tur i grönskande dalar och upp på högfjäll med gnistrande glaciärer. I boken finns personliga skildringar av turer från Abisko i norr till Grövelsjön i söder. Läsaren bjuds på ovanliga vägval, skiftande naturtyper, intressanta möten och en stark kärlek till fjällvärlden. Här finns också praktiska tips kring hållbarhet, boende, utrustning, mat och nedslag i fjällens speciella flora och fauna. Fjällboken ges ut 2019 och medförfattare är Erika Enequist. Båda har fotograferat. Formgivning Eva Englund. Boken ges ut på Votum.
Fjällboken kan beställas via Bokus.

Följ Fjällboken på Facebook för intressanta tips och inspiration.

YMSE
Det mustiga språket jamska har ord som säger mer. Från A till Ö blir boken en rolig resa i jamskan och det jämtländska livet. Läsaren får följa med på allt från höyanna (höskörd) till att plocka mulhta (hjortron). Om att livet är artut (roligt) men också om att känna sig tuppelurn (trött). Här kan läsaren få blodfyllda alternativ till svenskan. Ymse gavs ut på Orderi 2011. Illustrationer av Irja Åsling. Formgivning Eva Englund.
Boken kan beställas via Bokus.

ÖVERLEVNADSBOK FÖR GLESBYGDSBOR
Poetiskt och underfundigt om att överleva i glesbygd. Om allt från inflyttare och eldsjälar till de som bor längst bort och om alternativa liv. Här finns också udda överlevnadstips. Boken gavs ut på Tindra 2007. Lena har skrivit och tagit bilder. Medförfattare var Mikaela Munck af Rosenschöld. I boken medverkar fotograferna Jörgen Vikström, Tina Stafrén och Petter Frisell. Formgivning Eva Englund.
Boken kan beställas via Bokus.

ELVAKAFFE
Ett jämtländskt hopkok om kaffe. Ömsint och roligt om kokkaffe där du kan följa med på kaffekalas i slott och koja, lära dig spå i sump, dricka på fat och baka krabbelurer. Läs också om kyrkkaffe, fäbodliv och om lyckan att koka kaffe vid en eld i skogen. Boken gavs ut på Tindra 2000 och är slutsåld. Lena har skrivit och tagit bilder. Medförfattare och illustratör är Irja Åsling. Formgivning Eva Englund.

BESTÄLLNING
Böckerna Fjäll, Ymse och Överlevnadsbok för glesbygdsbor kan beställas på www.bokus.com
Eller skicka ett mail till lena.hedman (at) telia.com